HOME Interes PublicMembriProiecteNoutățiContact
 
Fasching

 

Centrul pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Braşov, Primăria Comunei Prejmer, Parohia Evanghelică CA Prejmer, Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov, ANTREC România şi Asociaţia pentru Dezvoltare Rurală Durabilă "Euro-Rural" Prejmer organizează în fiecare an Caravana Clătitelor - “Fasching” (comuna Prejmer).

Dintre obiceiurile săseşti, Fasching rămâne unul dintre evenimentele locale preferate ale tinerilor prejmereni care au avut iniţiativa reînvierii obiceiului moştenit de la comunitatea saşilor, majoritară în localitate de sute de ani. Evenimentul îsi propune, pe lânga reînvierea unui vechi obicei, promovarea gastronomiei tradiționale săsești și implicarea comunității în pastrarea și conservarea tradițiilor locale.

Ritualul de înnoire a timpului cuprinde practici de purificare a spațiului, de recâștigare a armoniei și echilibrului, un ceremonial de primăvară ce precede intrarea în Postul Paștelui.

Caravana Clătitelor - Fasching la Prejmer, Carnavalul cu măști al copiilor la Teliu, Alaiul cu măști sau Zarva asurzitoare la Budila sunt sărbători preluate de la comunitățile maghiarilor și germanilor, tinerii purtând diferite măști care parodiază în principal nunta și logodna. Alaiul produce o zarvă asurzitoare cu rolul de a alunga spiritele rele, tot ce înseamnă răutate, întunericul și anotimpul rece, asimilat morții temporare a naturii.

 
Abonaţi-vă la newsletterul ADDJB
TRIMITERE
 
VIZIUNE, STRATEGIE, ACŢIUNE
Misiunea noastră este de a sprijini dezvoltarea locală şi regională prin aplicarea principiilor dezvoltării durabile.
DESPRE NOI
Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov (ADDJB) a luat fiinţă în luna aprilie a anului 2006, la iniţiativa Consiliului Judeţean Braşov. Asociaţie intercomunitară, Agenţia este o entitate juridică de drept privat ce are ca membri unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Brasov. Agenţia are în prezent 54 de membri dintre care 35 sunt membri fondatori.
NOUTĂȚI
 
30.07.2020
 
30.07.2020
 
28.07.2020
CONTACT
Centrului de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri Brașov (C.A.T. T.I.A)
Str. Institutului nr. 35, cam. 24-25

Brașov, jud. Brașov, România
+4 02.68/47.05.05
+4 02.68/47.05.06
Fax: +4 02.68/47.05.04
www.addjb.ro
www.dezvoltare-durabila.ro


contact@addjb.ro
© 2014 - Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov
creat de Professional People
HOME Interes PublicMembriProiecteNoutățiContact