HOME Interes PublicMembriProiecteNoutățiContact
 
Zizin, statiunea uitata
 

 

Zizin, stațiunea uitată

În perioada interbelică,  era o stațiune balneară renumită pentru băile şi izvoarele  termale, azi localitatea brașoveană Zizin este un sat în care intră  doar  tirurile care  încarcă apa minerală de la fabrica de aici. În 1927, localitatea Zizin este declarată instituție balneo-minerală mică. Pe lângă apele minerale, peisajul pitoresc și aerul ozonat din pădurile Zizinului recomandau stațiunea ca destinație pentru mulți oameni care-și căutau sănătatea, dar și pentru turiști. Sezonul ţinea de la 1 mai şi până în septembrie.

 

În mica stațiune poposea și familia regală și existau  vederi cu Zizin ce erau trimise în țară și chiar în străinătate. Pe locul unde acum este fabrica de apă minerală era şi atunci o făbricuţă, care aparţinea celebrei firme Borviz. Era îmbuteliată apă la sticle de un litru,  care erau transportate învelite în paie, cu căruţele, până la Budila, la gară. Autobuze circulau regulat între București și Zizin, unde pacienții puteau să se cazeze în diverse vile și la hotelul–cazino Concordia, ce azi nu mai există. Cum au dispărut și băile reci şi calde, precum și pompele  ce trăgeau  apa tămăduitoare, ce era indicate pentru tratarea bolilor respiratorii, digestive, ginecologice, anemiilor și afecţiunilor sistemului nervos. Astăzi, izvoarele sunt fie închise, fie captate de fabrică. A rămas doar o groapă la poalele dealului- izvorul  Lobogó- din care oamenii mai iau apă minerală şi azi.

 
Abonaţi-vă la newsletterul ADDJB
TRIMITERE
 
VIZIUNE, STRATEGIE, ACŢIUNE
Misiunea noastră este de a sprijini dezvoltarea locală şi regională prin aplicarea principiilor dezvoltării durabile.
DESPRE NOI
Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov (ADDJB) a luat fiinţă în luna aprilie a anului 2006, la iniţiativa Consiliului Judeţean Braşov. Asociaţie intercomunitară, Agenţia este o entitate juridică de drept privat ce are ca membri unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Brasov. Agenţia are în prezent 54 de membri dintre care 35 sunt membri fondatori.
NOUTĂȚI
 
30.07.2020
 
30.07.2020
 
28.07.2020
CONTACT
Centrului de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri Brașov (C.A.T. T.I.A)
Str. Institutului nr. 35, cam. 24-25

Brașov, jud. Brașov, România
+4 02.68/47.05.05
+4 02.68/47.05.06
Fax: +4 02.68/47.05.04
www.addjb.ro
www.dezvoltare-durabila.ro


contact@addjb.ro
© 2014 - Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov
creat de Professional People
HOME Interes PublicMembriProiecteNoutățiContact