Detalii noutăți

< Inside Out Live-jazz cu Florian Weber şi Markus Stockhausen/ DE 16 noiembrie 2016, ora 19:00 Sala Patria
09.11.2016 08:41 Age: 7 yrs

MUZEUL SATULUI VENEȚIA DE SUS


Sâmbătă, 5 noiembrie 2016, în prezența oficialităților locale și ai reprezentanților Serviciului Cultură Tradițională - Centrul Cultural „Reduta” Brașov, a fost inaugurat primul Muzeu al Satului Veneția de Sus.

 

«Bine-ați venit în căsuța noastră!», așa i-a întâmpinat Maria Boboia pe primii vizitatori ai Muzeului Satului din Veneția de Sus.

Maria Boboia s-a născut în satul cu comori, așa cum este denumită Veneția de Sus – denumire care se datorează unei legende locale. Mai bine de zece ani, Maria a fost plecată în Italia, însă ori de câte ori a avut ocazia, a îmbrăcat frumosul costum popular de Veneția, ia cu pumnișori și fota unică prin cromatica florilor țesute.

Dorul de casă a determinat-o însă, să se reîntoarcă pe meleagurile natale și animată de dorința de a promova tradițiile locale, a reînviat obiceiuri de care doar bătrânii din sat mai povesteau.

Astfel, două dintre cele mai frumoase obiceiuri tradiționale ale zonei etnografice Țara Făgărașului– Turca și Plugarul, au ajuns în cadrul unor expoziții organizate de către Serviciul Cultură Tradițională, la Castelul Bran.

Cei care ajung la muzeul din Veneția de Sus, pot admira de la războiul de țesut, la blidar, masă, ladă veche de zestre, pat amenajat cu cuverturi țesute în război și perini, precum și foarte multe obiecte de uz casnic tradiționale.

Accentul în organizarea interiorului cade însă pe textilele de casă: țoluri, păretare, ștergare ornamentale, cu o cromatică vie ce îmbracă pereții și obiectele de mobilier, toate într-o formă remarcabilă de conservare, așa cum a declarat Ioan Praoveanu - cercetător științific gradul I, doctor în etnologie, prezent la eveniment.

Ștergare scurte sau „funde” cum se numesc în zonă, plasate la icoane, încântă privirea printr-un decor bogat, geometric și prin cromatica bazată pe roșu.

Multe dintre aceste țesături au fost lucrate de Mărioara Boboia, mama Mariei, în memoria căreia au fost puse bazele acestui muzeu. La confecționarea acestora au contribuit chiar Maria și sora ei pe când aveau doar zece ani, așa cum povestește aceasta din urmă, vizibil emoționată.

„Este o doriță și un vis împlinit; mă bucur enorm că am putut realiza acest muzeu al satului , reușind în câțiva metri pătrați să adun valori tradiționale românești. Fiecare bucățică de pânză are povestea ei, fiecare obiect are valoarea lui. Am reușit ca prin fiecare obiect adunat să îi aduc prezenți printre noi pe cei care nu mai sunt (...) Am pus în valoare o istorie și un neam. Vă aștept cu mare drag la Veneția de Sus, la Muzeul Satului!”, a declarat Maria Boboia.

În structura decorativă a interiorului, numărul mare al pieselor aparținând principalelor genuri ale creației populare – textile, port, ceramică, configurează prin reușita asociere stilul caracteristic zonei etnografice a Țării Oltului.

La 80 de ani de când Dimitrie Gusti inaugura Muzeul Satului, unul dintre primele muzee etnografice din lume, în Veneția de Sus – Satul cu comori, oameni cu dăruire față de tradiții, reușesc să reconstituie un veritabil interior țărănesc.

În contextul pericolului degradării elementelor de patrimoniu cultural, Serviciul Cultură Tradițională Brașov salută inițiativa comunității și a autorităților locale de a pune bazele unui Muzeu al Satului, acesta devenind o comoară  palpabilă din importanta vatră folclorică a județului nostru.” (prof. Adrian Vălușescu)