Detalii noutăți

< Evenimente culturale Brasov - IULIE 2016
08.07.2016 05:28 Age: 8 yrs

AFIR va primi solicitări de finanțare pentru înființarea grupurilor de producători


Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunță deschiderea în data de12 iulie 2016 a sesiunii de primire a cererilor de finanțare a proiectelor de investiții prin intermediul submăsurilor 9.1„Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol” și  9.1a„Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol” din cadrul PNDR 2020.

 

                   Sesiunea de depunere a proiectelor se va desfășura în perioada 12 iulie, ora 9.00 – 11 octombrie, ora 16.00. Alocarea financiară disponibilă pentru această sesiune este de 7,1 milioane de euro, împărțită astfel: 4,9 milioane de euro pentru submăsura 9.1 și 2,2 milioane de euro pentru submăsura 9.1a.

                   Modalitatea de depunerea a cererilor de finanțare pentru înființarea grupurilor de producători este cea on-line, pe pagina oficială de internet a Agenției,www.afir.info. Pragul minim de depunere al unui proiect pentru cele două submăsuri este de 10 puncte.

 

                   Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat în data de 05 iulie 2016 versiunile finale ale Ghidurilor Solicitantului pentru submăsurile (sM) 9.1 și 9.1a, aplicabile în sesiunea 2016. Acestea pot fi consultate gratuit pe pagina de internet www.afir.info pentru întocmirea cererilor de finanțare a proiectelor pentru înființarea grupurilor de producători.

                   „Aceste două submăsurise adaugă celor 11 deja deschise în acest an, alocarea totală disponibilă fiind de peste 1,15 miliarde de euro doar pentru 2016. Până în acest moment au fost solicitate Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, prin cele peste 2.300 de solicitări de finanțare depuse în sesiunea 2016, fonduri nerambursabile în valoare totală de peste 554 de milioane de euro. Trebuie să precizez că urmează să fie lansate apeluri și pentru depunerea proiectelor destinate investițiilor non-agricole în mediul rural”, a declarat directorul general AFIR, David Eugen POPESCU.

Solicitanţii eligibili pentru sprijinul acordat prin  sM 9.1 și sM9.1a sunt grupurile de producători din sectorul agricol și cel pomicol care sunt recunoscute oficial de către MADR înainte de solicitarea sprijinului, dar după 1 ianuarie 2014, conform legislaţiei naţionale în vigoare (Ordonanţa Guvernului nr. 37/2005 cu modificările şi completările ulterioare).

Rata sprijinului public nerambursabil aferent celor două submăsuri acordat va fi de 100% din cuantumul sprijinului şi nu poate să depăşească 10% din valoarea producţiei comercializate în primii cinci ani de la recunoaștere şi suma maximă de 100.000 euro/an. Sprijinul financiar este plătit în tranșe anuale, acordat în baza unui plan de afaceri.

Cheltuielile eligibile sunt celerezultate din înființarea și funcționarea grupurilorde producători din sectorul agricol și cel pomicol, prevăzute în planul de afaceri, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse.

                   Investiţiile colective încurajează asocierea micilor producători și pot facilita transformarea fermelor de dimensiuni mici în ferme familiale comerciale. Prin promovarea producției/ comercializării în comun, fermierii pot depăși constrângerile cauzate de dimensiunea redusă a exploatațiilor, atunci când fermierii operează în mod individual.

Submăsurile sunt în linie cu „Pachetul pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate” lansat în luna martie de către Premierul Dacian CIOLOȘ. Asocierea pentru intrarea pe piață reprezintă una dintre cele șapte direcții strategice ale acestui pachet, fiind considerată instrumentul principal de transformare a peisajului economic rural și dezvoltare a fermierilor din clasa de mijloc.

                   Toți cei interesați să depună proiecte prin intermediul celor două submăsuri pot consulta pe pagina oficială de internet a Agenției (www.afir.info) Ghidul Solicitantului, disponibil în pagina dedicată fiecărei submăsuri în parte.

 

Sursa:www.afir.info