POR 2014-2020 a fost adoptat de COMISIA EUROPEANA
Doamna Corina Cretu, comisarul european pentru politica regionala, si doamna Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, au participat la semnarea deciziei CE de adoptare a POR 2014-2020.
Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu a declarat: „Am adoptat astazi unul dintre cele mai mari programe de investitii din UE. Acesta va aduce beneficii concrete pentru toti cetatenii Romaniei. Prin sprijinirea intreprinderilor mici, prin promovarea mobilitatii urbane, prin imbunatatirea conectivitatii regionale si prin oferirea unui acces mai bun la servicii sociale pentru toti cetatenii, in special pentru cei mai saraci si mai vulnerabili, aceste investitii vor duce la imbunatatirea semnificativa a vietii romanilor. In plus, investitiile in eficienta energetica vor scadea facturile la energie pentru consumatorii casnici si vor proteja mediul. Le doresc romanilor sa profite la maximum de oportunitatile oferite de acest program”.
Ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice Sevil Shhaideh a adaugat: „POR 2014-2020, adoptat astazi, este programul cu cea mai mare contributie la dezvoltarea regionala a Romaniei. Programul prevede alocarile financiare pentru cele 11 axe prioritare (plus axa 12 - Asistenta Tehnica) in care vor fi investiti in urmatorii 7 ani cei 8,25 miliarde euro alocati Romaniei pentru dezvoltare regionala. Din bugetul total, 6,7 miliarde euro reprezinta sprijinul UE, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Marcam, practic, inceputul unei noi etape in dezvoltarea Romaniei”.
Programul prevede obiectivele urmarite, domeniile finantate si planul de finantare, care sunt beneficiarii eligibili pentru fiecare axa in parte, mecanismul institutional, principiile de prioritizare a investitiilor si instrumentele de lucru. POR 2014-2020 acopera 9 dintre cele 11 obiective tematice avute in vedere de Politica de Coeziune a Uniunii Europene.
POR 2014-2020 va continua sa finanteze investitii din perioada 2007-2013: infrastructura sociala, de sanatate si educationala, IMM-uri, drumuri judetene si turism, dar va finanta si noi categorii de proiecte fata de programul precedent: reabilitarea termica a cladirilor publice, lucrari de cadastru si centre de transfer tehnologic.
„Noul program este o versiune mai buna, mai accesibila pentru beneficiari, pentru ca au fost inglobate recomandarile Comisiei de simplificare a regulilor: apeluri de proiecte uniformizate pentru toate axele, un numar mai mic de documente depuse odata cu cererea de finantare, proiectele aflate in stadiu avansat de pregatire vor primi punctaj suplimentar, iar etapele de evaluare si selectie vor dura mai putin”, a precizat ministrul dezvoltarii regionale.
Programul a fost elaborat pe baza nevoilor de dezvoltare a Romaniei, identificate prin analize si studii regionale (Planurile regionale de dezvoltare) si din documentele strategice nationale si europene conexe. Pregatirea programului a inceput in luna august 2012, prin infiintarea Comitetului Consultativ pentru Dezvoltare Regionala 2014-2020 si a grupurilor de lucru subsecvente, la care au participat reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si locale, ai organismelor regionale, ai mediului economic, social, academic si societatea civila.
In martie 2014, programul a fost lansat in consultare publica, in august a fost trimisa CE versiunea oficiala, iar in mai 2015 a fost lansat in consultare publica ghidul general al solicitantului.
Sursa: MDRAP
VIZIUNE, STRATEGIE, ACŢIUNE
Misiunea noastră este de a sprijini dezvoltarea locală şi regională prin aplicareaprincipiilor dezvoltării durabile.