Obiceiul tradițional Roaina, în localitatea Cristian
Serviciul Cultură Tradițională din cadrul Centrul Cultural „Reduta”, Primăria și Consiliul Local Cristian, vă invită sâmbătă, 12 martie 2016, începând cu ora 10:30, în localitatea Cristian, la obiceiul tradițional Roaina.
Anul 2012, a însemnat pentru locuitorii din localitatea Cristian reînvierea unui obicei dedicat renaşterii naturii. După 20 de ani în care nu a mai fost pus în practică în urma plecării în număr mare a saşilor în Germania , Roaina – un obicei care îşi are rădăcini adânci în viaţa comunităţii săseşti – a fost reconstituit şi transmis „in vivo” noilor generaţii din Cristian. O cercetare preliminară a fost realizată de specialiştii Serviciului Cultură Tradițională din cadrul Centrului Cultural „Reduta” Braşov.
Alaiul va fi format din membrii ansamblului Junii Cristianului, membrii ai grupului Zoritorilor şi din elevi de la şcoala din Cristian.
Roaina este un obicei ai cărui actanţi sunt copiii cu vârste cuprinse între între 12 şi 14 ani, al căror rol era să tragă pe străzile satului o roată – roaina – pe care erau aşezate două păpuşi din paie, femeie şi bărbat. Alaiul copiilor era unul foarte zgomotos datorită talăngilor şi clopoţeilor al căror sunet speria întunericul şi spiritele rele.
„Sensul sărbătorii este dat de încercarea oamenilor de a alunga toate relele care se îngemănează cu întunericul şi frigul şi a ajuta lumina să răzbească.” (Adrian Vălușescu, Șef Serviciul Cultură Tradițională)
Manifestarea se va desfășura după următorul program:
10:30 – Plecarea Alaiului Roainei însoțit de fanfara din fața Primăriei Cristian;
12:00 – Program artistic care va cuprinde muzică de fanfară, dansuri germane, soliștii Grupului Viva-la-Musica și Carnavalul elevilor de la Școala Generală Cristian - Sala de evenimente a comunei Cristian.
VIZIUNE, STRATEGIE, ACŢIUNE
Misiunea noastră este de a sprijini dezvoltarea locală şi regională prin aplicareaprincipiilor dezvoltării durabile.