Detalii noutăți

< POCU: Ghidul Solicitantului pentru implementarea strategiilor de dezvoltare locala in comunitatile marginalizate, publicat spre consultare!
04.04.2016 09:45 Age: 9 yrs

AM POR a lansat apelul de proiecte de investitii in infrastructura de turism (PI 7.1)


ADR Centru anunţă lansarea unui nou apel de proiecte în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. În cadrul priorităţii de investiţii 7.1 se pot solicita fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii din staţiunile turistice şi balneare, pentru amenajarea obiectivelor turistice naturale, pentru construirea unor facilităţi de agrement, de tipul zone speciale pentru sport, locuri de joacă pentru copii, amfiteatre în aer liber sau altele, dar şi pentru activităţi de marketing sau promovare, în vederea atragerii turiştilor. Un număr de 22 de localităţi sunt eligibile la nivelul Regiunii Centru pentru a depune cerere de finanţare pe acest apel de proiecte, 7 fiind din judeţul Braşov, respectiv: Poiana Braşov, Râşnov, Bran, Moeciu, Predeal, Pârâul Rece şi Timişul de Sus.
Depunerea cererilor de finanţare va începe în data de 01.06.2016, ora 12.00, urmând a fi suspendată la data de 02.12.2016, ora 12.00. Perioada de depunere poate fi prelungită, dacă este cazul, cu durata rezultată din procesul introducerii sistemului electronic de depunere a cererilor. Un proiect trebuie să aibă valoarea minimă de 100.000 euro, şi nu poate depăşi ca valoare totală maximă 5 milioane euro, beneficiarul contribuind financiar cu un procent de 2% din valoarea totală a proiectului. La nivelul Regiunii Centru, pentru finanţarea proiectelor este disponibil un buget de 13,45 milioane euro, fonduri nerambursabile.
Sunt eligibile pentru a depune cereri de finanţare pe acest apel, primăriile localităţilor atestate ca staţiuni turistice din Regiunea Centru, sau parteneriate între acestea, având prioritate la finanţare staţiunile balneare.
„În cadrul acestui apel de proiecte de tip competitiv, investiţiile propuse trebuie să facă parte dintr-o strategie de dezvoltare locală, elaborată de autoritatea publică locală în parteneriat cu actorii privaţi, aprobată potrivit prevederilor legale şi care să contribuie la valorificarea durabilă a resurselor turistice locale, precum şi la creşterea numărului mediu de salariaţi în staţiunile turistice. Este obligatorie, de asemenea, derularea unui proces de consultare publică în privinţa investiţiilor propuse, realizat anterior depunerii cererii de finanţare de către solicitant, pentru un termen de 30 de zile. În urma consultării publice, solicitantul va realiza o întâlnire împreună cu entităţile implicate în dezvoltarea locală, respectiv structuri asociative, reprezentanţi ai societăţii civile, mediul de afaceri etc, pentru obţinerea printr-un acord de principiu, a susţinerii proiectului cu investiţii ulterioare”, a precizat Mirela Groza, Serviciul Relaţii Publice ADR Centru Alba Iulia. Mai multe informaţii şi modelul cererii de finanţare se găsesc pe pagina aferentă programului la nivelul Regiunii Centru, Prioritatea de Investiţii 7.1.

Tipuri de cheltuieli ce se pot realiza prin fondurile proiectului:
– cheltuielile cu crearea/reabilitarea aleilor pietonale, pistelor pentru biciclişti;
– crearea/reabilitarea/modernizarea/amenajarea spaţiilor verzi (plantarea/gazonarea suprafeţelor, inclusiv plantare arbori);
– cheltuieli cu realizarea sistemelor de irigaţii pentru spaţiile verzi;
– cheltuieli legate de amenajarea obiectivelor turistice naturale, de utilitate publică precum şi crearea/modernizarea  infrastructurilor conexe de utilitate publică;
– cheltuieli de construire/modernizare a punctelor (foişoarelor) de observare/ filmare/ fotografiere, posturilor Salvamont/Salvamar;
– cheltuieli cu achiziţia şi montarea elementelor constructive de tipul foişoare, pergole, grilaje etc;
– cheltuieli de marcaj pentru traseele turistice, traseele tematice;
– cheltuieli cu crearea de facilităţi pentru recreare/agrement pe terenurile amenajate (ex. zone speciale pentru sport, terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii, amfiteatre in aer liber, scene, etc.);
– dotări (se includ utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale cu şi fără montaj), cum ar fi: dotare cu mobilier urban (bănci, coşuri de gunoi, toalete ecologice, suporturi biciclete, împrejmuire etc); dotare locuri de joacă/ zone pentru sport; dotare cu echipamente necesare instalării Wi-Fi în spaţiile publice.

 

Descarca Ghidul 

sursa: www.adrcentru.ro