Detalii noutăți

< S-a inaugurat Monumentul Rezistenţei Anticomuniste la Făgăraş
01.10.2014 06:30 Age: 9 yrs

Ziua Recoltei la Drăguş


În perioada 4-5 octombrie, locuitorii comunei Drăguş vor oferi un sfârşit de săptămână de neuitat tuturor turiştilor care vor lua parte la „Ziua recoltei”.

Mâncare bună, muzică de calitate şi o petrecere pe cinste sunt doar câteva din ingredientele care vor sta la baza unui weekend tradiţional la poalele Munţilor Făgăraş.

Locuitorii comunei vor vinde roadele pământului sutelor de turişti care le vor trece pragul casei. Însă, această zi nu va fi una tipică, deoarece drăguşenii îşi vor deschide porţile şi uşile caselor pentru a-i găzdui pe turişti în propriile gospodării întregul weekend şi îi vor invita să participe la treburile casei pentru a le arăta cum se trăieşte ecologic, cum se mănâncă bio şi pentru a savura liniştea pe care o implică viaţa la ţară.

Drăguşul este comuna care face parte din salba celor mai frumoase, vechi, înstărite şi pitoreşti aşezări din Ţara Făgăraşului. Satul unde tradiţiile strămoşeşti, portul popular şi arta veche se păstreză într-un fel inedit, motiv pentru care numărul turiştilor care îl vizitează este tot mai mare.

În majoritatea satelor se organizează ziua recoltei. Ziua în care sătenii îşi expun cu mândrie legumele şi fructele pe care le-au plantat şi „grijit” cu atenţie toată vara. La fel se va întâmpla şi la Drăguş.

În consecinţă, pe lângă locurile de cazare, comunitatea din Drăguş o să asigure producătorilor şi turiştilor şi un meniu culinar tradiţional preparat cu produse din gospodăria proprie, De asemenea, turiştii vor putea găsi cu uşurinţă locurile destinate cazării deoarece pe uliţele satului vor fi indicatoare rustice care îi vor direcţiona.

După o zi bogată în experienţe tradiţionale, rustice, estetice, culinare şi schimburi de experienţă, sâmbătă seara toată lumea este invitată în centrul satului, în faţa Căminului Cultural pentru a participa în calitate de nuntaşi la nunta tradiţională din Drăguş. Este vorba despre evenimentul care va constitui punctul culminant al întregului weekend. Doi tineri din sat se vor îmbrăca în port popular de miri, vor avea desigur şi naşi care vor purta tot costume tradiţionale iar alaiul va fi format din producătorii şi turiştii care sărbătoresc ziua recoltei alături de drăguşeni. Ca la orice nuntă, nu o să lipsească muzica populară, masa îmbelşugată cu mâncare şi băutură tradiţională şi petrecerea până târziu în noapte.

Programul activităţilor de Ziua Recoltei:

Ziua recoltei începe oficial sâmbătă, 4 octombrie, odată cu sosirea producătorilor şi cazarea oaspeţilor în gospodării. După care va avea loc o conferinţă unde se va discuta despre agroturismul din Drăguş, urmată de petrecerea şi voia bună de la nunta tradiţională la care oamenii vor juca pe ritmuri populare până în zori de zi.

Nici ziua de duminică nu va fi lipsită de activităţi captivante, deoarece turiştii vor putea vizita locurile de interes turistic de pe raza comunei. Câteva dintre atracţii sunt: casa cojocarului cunoscut drept „tezaurul uman viu”, moara cu pietre, izvorul Părintelui Arsenie Boca, zona montană a comunei, Mănăstirea Brâncoveanu, Herghelia Sâmbăta de Jos şi Aventura Park.

După vizita la obiectivele turistice, urmează vizitarea gospodăriilor localnicilor şi meşteşugarilor. Aşadar, timp de două zile se va desfăşura un eveniment cu accente interculturale, care va avea la bază un schimb de produse tradiţionale între producătorii locali şi naţionali veniţi din toate colţurile ţării, cu o gamă diversificată de produse autentic româneşti.

Cei care doresc să petreacă un sfârşit de săptămână tradiţional, să doarmă în gospodării rustice, să mănânce bio şi să se distreze româneşte, pot contacta Primăria Drăguş pentru a-şi face rezervare la „Ziua recoltei”.