Regio a adus Brașovului beneficii de multe milioane de euro
La jumătatea lunii decembrie, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, a invitat jurnaliștii din Regiunea Centru la o nouă vizită pe teren, pentru a vedea cum și pentru ce s-au alocat fondurile Regio, pe raza municipiului Brașov.
Vizita a început la sediul CCI Brașov unde au fost prezentate inițiative realizate cu fonduri europene în domeniul social, pentru îmbunătățirea mobilității populației și a infrastructurii de transport, dar și pentru susținerea mediului privat. Alături de delegația ADR Centru, condusă de directorul general Simion Crețu, la această vizită au participat atât primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, cât și recent alesul vicepreședinte al CJ Brașov, Mihai Veștea. Faptul că peste 75 milioane de euro sunt contractate doar prin Programul Operațional Regional, pentru a schimba în bine calitatea vieții în Brașov și zona sa limitrofă, a impresionat ziariștii reuniți ulterior într-o conferință de presă, desfășurată tot la sediul CCI Brașov.
Delegația de jurnaliști, reprezentanții ADR Centru și ai administrației publice locale brașovene, au văzut la fața locului rezultatele unor proiecte finanțate din bugetul Programului Operațional Regional. După întâlnirea de la ora 11.00, la sediul Camerei de Comerț și Industrie Brașov, primul punct vizitat a fost unul dintre proiectele sociale importante de pe raza Polului de creștere, Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale. Aici, participanții au observat cum s-a reabilitat, în mai puțin de un an și jumătate, cu o sumă totală de peste 2,4 milioane euro, din care circa 1,9 milioane nerambursabili, infrastructura unui centru pentru furnizarea de servicii sociale. S-au reabilitat și modernizat peste 5300 mp ai unei clădiri, care a reintrat astfel în atenția cetățenilor și unde lucrează acum 115 oameni, în condiții cu adevărat de nivel european.
A doua oprire din acest periplu l-a reprezentat un centru intermodal de transport, practic unul dintre cele cinci puncte cu totul noi apărute pe harta municipiului Brașov, în cadrul proiectului ”Amenajare de stații capăt de linie pentru mijloacele de transport în comun”. Aceste cinci puncte sunt destinate să se alinieze noilor tendințe de dezvoltare a Zonei metropolitane Brașov. Noile capete de linii formează noduri de transfer, atât pentru populația din cartiere, cât și pentru populația care locuiește în împrejurimile municipiului. În fiecare stație sunt construite clădiri care vor asigura servicii de tiketing, birouri de relații cu publicul, grupuri sanitare, săli de așteptare. Întregul proiect a avut o valoare de aproape 8 milioane euro, din care 6,2 milioane sunt nerambursabili. După doar un an de la începerea lucrărilor, din primele zile ale lui 2015, brașovenii vor beneficia de aceste noi facilități de transport.
Cel mai interesant proiect pentru mass media, dar și pentru reprezentanții administrației publice locale, l-a constituit Centrul de afaceri din Ghimbav, ”Ice Logistic Park”, dezvoltat pe o suprafață de peste 3500 mp, de SC Keller Steak House SRL. Parcul logistic pentru firmele din sectorul producției și distribuției de alimente la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru, precum și dotările de excepție existente aici i-au impresionat pe toți cei prezenți. Beneficiarul acestui proiect, a cărui valoare totală a fost de aproape 10 milioane euro, din care peste 5,2 milioane nerambursabili, a estimat că în foarte scurt timp clădirea cu 2 etaje va adăposti peste 26 de IMM din domeniul alimentar, sau al logisticii. Centrul a fost realizat într-un timp record, puțin peste doi ani, și este singurul de acest fel din Transilvania, iar sistemul de software utilizat în managementul logisticii este unic în țară!
”Vizitele noastre alături de jurnaliști nu au alt rol decât de a promova beneficiile utilizării resurselor nerambursabile europene pentru dezvoltare. În vizita noastră de azi am beneficiat nu numai de sprijinul administrației publice locale, dar și de susținerea Camerei de Comerț și Industrie, precum și de deschiderea de care a dat dovadă o firmă privată pentru a prezenta deschis, cu cărțile pe față, rezultatele la care s-a ajuns în urma derulării de proiecte europene. Poate, la final totul pare ușor, dar ziariștii au avut ocazia să discute direct cu beneficiarii de fonduri, să-și facă o idee mai aproape de realitate despre ceea ce înseamnă să beneficiezi de un asemenea sprijin. Fondurile europene, programul REGIO, sunt lucrul cel mai bun, ce este valorificat în Regiunea Centru. Din cele 1200 de proiecte depuse în întreaga regiune, avem contractate 483, ce atrag peste 580 milioane euro, ca sume nerambursabile. Aspectul important este că valoarea tuturor proiectelor depuse a fost de aproape 4 ori mai mare decât alocarea de care a beneficiat regiunea, adică 1,77 miliarde euro, față de circa 480 milioane alocate. Asta spune mult despre necesarul de finanțare. Ne bucurăm că municipiul Brașov, pol de creștere în regiune, atrage foarte bine resursele nerambursabile pentru dezvoltare. Și ne bucurăm că există premisele ca gradul de absorbție în acest oraș și în întreaga Regiune Centru să crească mult peste aproximativ 60% cât este în prezent. Astfel, punem bazele noii perioade de finanțare, care va debuta cât de curând, pentru care suntem pregătiți cu noi proiecte de impact în viața social-economică”, a declarat, după vizita cu presa din Brașov, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Pe parcursul vizitei, participanților le-au fost oferite informații privind stadiul implementării Programului Operațional Regional 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru, pentru a sublinia evoluția proiectelor și modul cum sunt cheltuite fondurile nerambursabile. Vizita a fost completată și cu o sesiune de prezentări ale reprezentanților Consiliului Județean Brașov, dar și ai Primăriei municipiului Brașov, referitoare la strategia și viziunea de dezvoltare a acestei zone din Regiunea Centru, precum și a celor mai importante proiecte realizate cu fonduri europene. Alte puncte vizitate de jurnaliști au fost proiectele pe care municipalitatea brașoveană le-a prezentat în momentul finalizării lucrărilor, la pasajele rutiere Independenței și Fartec, precum și la drumurile de acces în zona economică Coresi. Fișele sintetice ale tuturor acestor investiții au fost puse la dispoziția presei.
VIZIUNE, STRATEGIE, ACŢIUNE
Misiunea noastră este de a sprijini dezvoltarea locală şi regională prin aplicareaprincipiilor dezvoltării durabile.