Detalii noutăți

< Calendarul evenimentelor culturale din Brașov - februarie 2015
30.01.2015 07:57 Age: 9 yrs

Pregătiri pentru „Sărbătoarea clătitelor” de la Prejmer (Fasching-ul săsesc)


După 20 de ani de pauză, farmecul „Sărbătorii cu clătite” la Prejmer a rămas acelaşi. Anul acesta, sunteţi aşteptaţi în data de 15 februarie.

Povestea spune că saşii adunaţi în jurul Cetăţii Prejmer alungau, în Fasching, ultimele urme ale iernii. Fasching-ul se ţinea de obicei în săptămâna dinainte de Lăsata Secului şi era perioada balurilor mascate, prilej de petrecere şi desfătare culinară.

Potrivit tradiţiei, în seara dinaintea Sărbătorii, tinerii se întâlneau pentru a-şi confecţiona măştile pentru a doua zi. Dimineaţa, cete de feciori mascaţi colindau satul călare. Personajele centrale erau mirele şi mireasa, preotul şi babele. Din alai mai făceau parte acordeonişti, toboşari, trompetişti mascaţi. În nelipsita căruţă cu sobă se pregăteau clătitele. Bunătăţurile le ofereau ulterior localnicilor, în schimbul unor produse alimentare, vin sau bani pe care le foloseau la prepararea clătitelor servite la Balul Mascat din acea seară. Ziua se încheia cu Parada măştilor şi Balul mascat, care dura până în zori. Festivalul „Fasching” a ajuns la a XI-a ediţie şi urmăreşte prezentarea celor mai importante elemente de interes turistic şi moştenire culturală aflate în patrimoniul comunei Prejmer, principalilor actori implicaţi în activitatea turistică, precum: operatorilor din turism, administraţiilor publice locale, ministerelor şi, nu în ultimul rând, turiştilor.

Notorietatea sărbătorii clătitelor este în continuă creştere, evenimentul fiind inclus începând din 2014 în Calendarul Gastronomic promovat de Autoritatea Naţională pentru Turism. De altfel, anul 2014 a adus creşteri semnificative în rândul participanţilor la acest eveniment, numărul lor ridicându-se la peste 5500 de persoane, din care două treimi au fost turişti. Numărul mare al porţiilor de mâncare vândute arată faptul că participanţii s-au simţit bine şi mâncarea a fost bună, demnă de a face parte din Calendarul Gustos al României. S-au consumat peste 12.000 de clătite, 300 de porţii de stufat de porc mistreţ, 1500 de cârnăciori săseşti şi s-au băut peste 3.000 de căni de vin. Atmosfera a fost întreţinută ca de obicei de dansuri tradiţionale săseşti, de artişti locali, dar şi de artişti români celebri.