Detalii noutăți

< GHIDUL SOLICITANTULUI pentru SUB-MĂSURA 7.6 - Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural
03.06.2015 10:44 Age: 7 yrs

REGIO 2.0 porneste la drum!


Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru anunta lansarea spre consultare, de catre MDRAP, a Ghidului General al Programului Operational Regional 2014 -2020. Pe de alta parte, s-au finalizat negocierile de la nivel national cu DG Regio din cadrul Comisiei Europene, in ceea ce priveste Programul Operational Regional 2014-2020. Documentele, pe baza carora se vor aloca peste 750 milioane euro pentru dezvoltarea Regiunii Centru in urmatorii ani, sunt publicate si pe pagina www.regio-adrcentru.ro.

Dupa ce, in luna aprilie, ADR Centru a organizat Caravana de informare ”Fondurile Europene 2014-2020 in Regiunea Centru”, pentru a veni in sprijinul potentialilor solicitanti de fonduri europene nerambursabile, alocate prin Programele Operationale 2014-2020, in data de 5 mai 2015, intr-o conferinta de presa de la nivelul MDRAP, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a lansat spre consultare publica Ghidul general al POR 2014-2020. Pe baza experientei dobandite de ADR Centru in decurs de peste 16 ani, prin implementarea programelor de pre-aderare si apoi a POR si POSCCE 2007-2013, in urmatoarea perioada Agentia va sustine potentialii solicitanti de fonduri sa pregateasca noi proiecte de dezvoltare. Aceasta a fost, de altfel, si misiunea Caravanei de informare din luna aprilie, organizata in toate resedintele de judet din Regiunea Centru.

Prin POR 2014-2020, vor fi finantate si tipuri noi de investitii, precum: cresterea eficientei energetice in mai multe domenii, infrastructura de educatie (inclusiv pentru crese si gradinite), cadastrul si centrele de transfer tehnologic, pe langa investitiile deja cunoscute in dezvoltare urbana, infrastructura de sanatate si cea de turism, IMM-uri sau drumurile judetene. Cateva elemente de noutate ale POR 2014-2020, fata de POR 2007-2013, pot fi regasite pe pagina de Facebook a ADR Centru. Cei interesati pot formula opinii cu privire la noul POR 2014-2020 si la Ghidul general al solicitantului, pe care le pot trimite MDRAP, care are si calitatea de Autoritate de Management a Programului, pana in data de 5 iunie, la ora 14.

”Am avut in ultima perioada discutii tot mai aplicate cu potentialii solicitanti de fonduri, discutii bazate pe proiectele deja finantate prin Programul REGIO 2007-2013, din care mai mult de jumatate s-au transformat in realizari concrete, in folosul cetatenilor. Acum este un moment important, deoarece aceasta versiune a POR 2014-2020 este forma finala a programului, trimisa Comisiei Europene, forma care parcurge acum procedura de avizare tehnica. In plus, avem un Ghid consolidat general, care stabileste cadrul in care vor fi derulate finantarile europene si asupra caruia pot fi facute comentarii pana la inceputul lunii iunie. Astfel, cei care doresc sa demareze proiectele de finantare nerambursabila au un punct solid de plecare. Din acest moment, activitatea noastra de help-desk se va concentra pe noul Program Operational Regional. Daca, la finalul anului 2015, gradul de absorbtie a fondurilor nerambursabile alocate regiunii va depasi valoarea de 80%, consideram ca vom aborda foarte bine pregatirea si realizarea de noi proiecte finantate din surse europene nerambursabile”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.