Detalii noutăți

< POCU: Proiectele care vizeaza comunitatile marginalizate se depun in perioada mai – august 2016
25.04.2016 08:13 Age: 6 yrs

Vernisajul expoziției "Obiceiuri tradiționale de primăvară", la Castelul Bran


Serviciul Cultură Tradițională din cadrul Centrului Cultural "Reduta" Brașov și Castelul Bran, vă invită duminică, 24 aprilie 2016, ora 13:00, la vernisajul expoziției "Obiceiuri tradiționale de primăvară", care va avea loc la Castelul Bran.

În cadrul vernisajului, comunitatea din Veneția de Sus, va reconstitui după o pauză de mai bine de 15 ani, un obicei specific Țării Făgărașului, și anume "Plugarul".

Expoziția deschisă publicului în perioada 24 aprilie-22 mai, la Castelul Bran, cuprinde reconstituirea obiceiurilor tradiționale de primăvară "Plugarul" - Veneția de Sus și "Împușcatul cocoșului" - Apața, precum și un salon de fotografie (lucrări realizate de tânărul fotograf brașovean Marco Algasovschi).

Obiceiul “Plugarului” este o manifestare folclorică cu caracter agrar la care participă întreaga comunitate sătească şi care se repetă în fiecare an, a doua zi de Paşte, în mai multe sate din zona etnografică a Ţării Făgăraşului.

“Împușcatul cocoșului” un obicei tradiţional, specific comunităţii din Apaţa. Se crede că originea obiceiului este legată de o legendă a locului din secolul al XIV-lea.

În timpul unei invazii tătăreşti, populaţia s-a retras în cetate. Invadatorii au pustiit localitatea, dar la retragere au auzit un cântat de cocoş în cetate, locuitori refugiaţi fiind astfel descoperiţi. Cetatea a fost asediată, iar supravieţuitorii au hotărât drept pedeapsă, împuşcarea cocoşului care i-a trădat.