Detalii noutăți

< EVENIMENTE CULTURALE ÎN BRAŞOV - IULIE 2017
05.07.2017 11:05 Age: 5 yrs

Incinta de Vest a Cetății Râșnov va fi reabilitată cu fonduri europene nerambursabile


Patrimoniul cultural istoric al zonei de sud-est a Regiunii Centru va fi mai bine pus in valoare, cu sprijinul fondurilor Regio 2014-2020, dupa derularea lucrarilor la Incinta de Vest a Cetatii Rasnovului. Contractul de finantare al acestui obiectiv a fost semnat la sediul ADR Centru de catre domnul Liviu Butnaru, primarul orasului Rasnov, precum si de catre domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Prin proiectul ”Restaurarea, conservarea si valorificarea durabila a Cetatii Rasnov (incinta de vest) si crearea infrastructurii conexe” cu o valoare totala de 16 milioane lei, Primaria orasului  are alocate fonduri nerambursabile in valoare de peste 15,2 milioane lei (aproximativ 3,44 milioane euro). Prin proiect vor fi dezafectate toate amenajarile neautorizate, efectuate in perioada 2000-2006, ulterior fiind efectuate lucrari de consolidare, de reconstruire, totala sau partiala pentru turnuri si doua casute din grupul aflat in zona Turnului Armelor, iar zidurile de aparare vor fi refacute cu ajutorul materialelor traditionale. Proiectul mai prevede refacerea portii de acces din zona Turnului Armelor, dar si restaurarea sistemului de aparare de tip „gura de lup” care exista in aceasta zona. In programul de lucrari sunt incluse si elementele de tamplarie, dar si decoratiunile. De asemenea, vor fi modificate instalatiile electrice, retelele de alimentare cu apa si canalizarea, fiind instalate noi sisteme de incalzire. In incinta cetatii se vor amenaja doua spatii muzeale cu microclimat corespunzator, dar si o zona pentru spectacole, un centrul de informare sau ateliere mestesugaresti. In exterior se vor realiza amenajari peisagistice, cai de acces si rampe. Lucrarile vor fi finalizate in 38 de luni, dintre care primele vor fi dedicate serviciilor de proiectare si 26 de luni vor fi atribuite lucrarilor de executie.

Finantarea nerambursabila pentru acest proiect este asigurata prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 5 – Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, Prioritatea de investitii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural.