Detalii noutăți

< Copiii neșcolarizați din cartierul Mălin, Codlea în excursie la Sanctuarul de Urși din Zărnești
26.07.2019 09:23 Age: 3 yrs

Extinderea programului de vizitare la Cetatea Feldioara din judeţul Braşov


La aproape un an de la deschiderea oficială a Cetății Feldioara către public și includerea acesteia în circuitul turistic național, autoritățile locale anunță că  vor asigura un program extins de vizitare, pe parcursul întregii săptămâni.

începând cu data de 15 iulie 2019, turiștii și toți cei interesați vor putea descoperi povestea dintre zidurile fortăreței de la Feldioara după următorul program:

1 Noiembrie – 31 Martie

Luni: 11:00 – 17:00

Marţi – Duminică: 9:00 – 17:00

1 Aprilie – 31 Mai și

1 Septembrie – 31 Octombrie

Luni: 11:00 – 18:00

Marţi – Duminică: 9:00 – 18:00

1 Iunie – 31 August

Luni: 11:00 – 20:00

Marţi – Duminică: 9:00 – 20:00

Răsărită din propria ruină, Cetatea Marienburg se înalță impunătoare la Feldioara, pe malul Oltului, la numai 20 km de Brașov, pe drumul spre Sighișoara.

Restaurarea sa, desfășurată în perioada 2013 – 2017 și finanțată de Consiliul Județean Brașov, a salvat resturile de ziduri care supraviețuiseră ultimelor sute de ani de părăsire și i-a redat înfățișarea avută în secolul al XVII-lea. Poziția strategică, cu vizibilitate asupra unui ținut întins, cât și avantajele naturale au făcut acest loc atractiv din preistorie.

Mai întâi a fost o cetate de pământ, întărită probabil cu palisade, așa cum au găsit¬-o cuceritorii unguri în primele secole ale mileniului al doilea. Așa au denumit-o: „Földvár”. Coloniștii germani aduși de regii Ungariei și Cavalerii Teutoni i-au spus “Cetatea Sfintei Maria” – Marienburg. Nu știm cum se chema înainte, dar în limba română s-a păstrat denumirea derivată din maghiară – Feldioara. În evul mediu, Feldioara a fost una dintre cele mai importante așezări din regiune – Scaun de Judecată și mai târziu târg liber, fapt mărturisit de monumentele istorice repuse azi în valoare și deschise, începând cu Cetatea, către cei dornici să le descopere.

Turnul de Vest prezintă expoziția „Mărturii arheologice” care cuprinde fragmente de vase ceramice din timpuri străvechi, cahle medievale manufacturate în atelierul din cetate, obiecte de feronerie și arme. De asemenea, sunt prezentate rezultatele cercetărilor arheologice desfășurate în localitate începând cu anii 1990. La ultimul nivel, sunt găzduite expoziţiile temporare – “Cavalerii Teutoni se întorc în Cetatea Feldioara“ (Ianuarie–Aprilie și August–Decembrie 2019) și “Armindenii – Sărbătoare și Tradiţii” (Mai – Iulie 2019).

Turnul de Est – „Mărturii de locuire și conlocuire în Feldioara”, o expoziţie despre feldioreni, români și sași deopotrivă, despre meșteșuguri și agricultură, port și casă, biserică, școală, fanfară și tradiţii. Toate acestea sunt posibile datorită pieselor donate sau împrumutate de localnici, a fotografiilor de epocă și documentelor vechi. Două module interactive, amplasate la ultimul nivel, îi invită pe vizitatori să descopere piese vechi ascunse în sertare, versuri ale cântecelor populare ce au răsunat odinioară sau fotografii din Feldioara recentă, semnate de fotograful feldiorean Cătălin Radu.

Vă așteptăm să descoperiți Cetatea Feldioara-Marienburg și să vă bucurați de evenimentele organizate.

Cu adânc respect ș considerație

 Ing. Sorin TAUS

Primarul Comunei Feldioara