Detalii noutăți

< Filmul "Despre trup și suflet''
10.12.2020 16:05 Age: 3 yrs

Lansarea oficială a volumului de sonete ,,Paingul Orb''

Centrul Cultural Reduta


 

 

Centrul Cultural Reduta Brașov și Editura Arania Brașov pregătesc un eveniment cultural on-line: lansarea oficială a volumului de sonete ,,Paingul Orb'' cu Adrian Munteanu în calitate de autor și interpret, în 11 decembrie, ora 19.00, pe canalul de youtube.

 


Ana Blandiana spune despre această carte:

,,Vă scriu ca să vă felicit și să vă mulțumesc pentru preafrumoasa - în toate sensurile - carte. Are aspectul unui adevărat dar și chiar este. Sonetele le citisem de-a lungul ultimelor luni pe mail, dar în haina atât de iesită din comun, m-au impresionat și mai mult. Vă doresc succes la toate lansările programate și la toti criticii din lume.''


Paingul Orb este o carte indisciplinată. Nu respectă regulile impuse.


,,M-am trezit într-o zi cu gust de scandal și frondă. Ce atâta disciplină și respect? De ce să fiu toată viața înregimentat, să ascult superiorii, pe cei care s-au rostit înainte și au impus structuri, canoane și forme din care nimeni n-a mai ieșit, considerându-le imuabile? Tocmai eu care n-am făcut armata (din motive medicale) să fac la fel ca ceilalți, să nu ies din rând? Nu, nu se mai poate! Și atunci am aruncat totul la coș. Astfel a apărut cartea Paingul Orb. Un sfat. Feriți-vă de ceva care nu seamănă cu lucrurile cunoscute! Vă poate afecta cel puțin emoțional'', spune autorul Adrian Munteanu.

 

ADRIAN MUNTEANU

 

S-a născut în Braşov. A absolvit Facultatea de Limba si Literatura Română la Constanţa (prof. Cornel Regman, asistent Marin Mincu), a fost profesor, instructor cu probleme de teatru la Casa Municipală de Cultură din Brașov (azi Așezământul Cultural Reduta), director al Clubului cultural de la Uzina de Autocamioane Steagul Roșu Brașov și în ultimii 22 de ani a funcționat ca redactor la Societatea Română de Radiodifuziune, Studioul Regional de Radio Targu Mureș.


În volum a debutat cu trei cărţi de basme în versuri, ,,Seri cu licurici”: Semințele (1999), Darurile (2001) și Bunătatea (2002), cuprinzând 365 de poveşti originale. 


Deţine peste 20 de premii naţionale de interpretare teatrală, de scenariu dramatic și de regie de teatru. În prezent susține o intensă activitate de recitaluri de sonete, în țară și în străinătate, conturând formula de PERFORMANCE POETRY. În 2017 întreprinde un lung turneu în SUA si Canada, cu 13 reprezentații și cu participarea la Săptămâna Internațională de Cultură Românească de la Hamilton. Turneul peste ocean este continuat și în anul 2018. Din anul 2008 este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Este și membru al Asociației Scriitorilor de Limbă Română din Quebec