Detalii noutăți

< Teatru și Film
08.07.2021 12:03 Age: 1 year

Scurtă istorie a scurtmetrajului românesc

Centrul Cultural Reduta


 

 

ShortsUP prezintă, în perioada 23-31 iulie 2021, la Centrul Cultural Reduta din Brașov, Proiectul „Scurtă istorie a scurtmetrajului românesc (1890 - 2000)”, o instalație artistică interactivă ce se folosește de tehnologia de Realitate Augmentată.


Publicul este invitat să interacționeze cu secvenţe din 15 scurtmetraje, printre care filme ştiinţifice, de ficţiune, documentare şi animaţii, în încercarea de a ilustra parcursul scurtmetrajului românesc din primul deceniu al cinematografiei şi până în prezent. 


Proiectul, curatoriat de selecționerul de scurtmetraje Alexandra Safriuc împreună cu istoricul de film Gabriela Filippi, a pornit de la dorința și nevoia de a identifica particularitățile istoriei scurtmetrajului românesc și este un prim pas dintr-un demers mai amplu de a investiga patrimoniul de film scurt păstrat în Arhiva Națională de Film și de a propune contexte noi de prezentare a acestuia către publicul larg.


,,Istoria scurtmetrajului a fost neglijată, căci scurtmetrajul nu a fost tratat ca un gen de sine stătător. Suntem foarte bucuroși că prin acest proiect am reușit să facem un foarte mic pas pentru înțelegerea istoriei scurtmetrajului românesc. Filmele nu sunt alese pe criterii de reprezentativitate, ci am încercat, mai curând, să scoatem la lumină producții de sine stătătoare valoroase, aparținând fiecărui deceniu al cinematografiei, care să fi supraviețuit anilor și să prezinte în continuare interes pentru publicul contemporan”, declară Alexandra Safriuc, curator scurtmetraje ShortsUP.


La Centrul Cultural Reduta din Brașov sunt pregătite în data de 23 iulie, între orele 10.00 – 20.00,  trei evenimente, acestea cuprinzând: inaugurarea expoziției dedicată scurtmetrajului românesc, o  sesiune Q&A și o proiecție de filme digitalizate în cadrul proiectului.


,,Luna iulie este sub semnul artei. De aceea, vă invităm la inaugurarea GALERIEI REDUTA și la prezentarea  Proiectului „Scurtă istorie a scurtmetrajului românesc (1890 - 2000)”, o instalație artistică interactivă ce se folosește de tehnologia de Realitate Augmentată. Nu suntem la prima colaborare cu echipa ShortsUp și acest lucru ne bucură, deoarece iată, că și anul acesta avem posibilitatea, datorită acestui parteneriat, să venim în atenția publicului cu ceva inedit. Vom avea invitați pe tot parcursul zilei, o sesiune Q&A și vor fi proiectate trei filme de scurtmetraj.  Centrul Cultural Reduta va fi deschis cinefililor și numai, pe tot parcursul zilei de 23 iulie, până la ora 20.00. Expoziția  „Scurtă istorie a scurtmetrajului românesc (1890 - 2000)”  poate fi vizitată în Galeria Reduta, până la finalul lunii iulie, în intervalul orar 10.00 - 20.00'', comunică Adrian Vălușescu, manager al Centrului Cultural Reduta


Brașovenii și numai, se vor familiariza cu expoziția „Scurtă istorie a scurtmetrajului românesc (1890 – 2000)”, în Sala Arcadia, cu ocazia inaugurării Galeriei Reduta, un spațiu destinat proiectelor culturale, noilor forme de exprimare artistică și abordărilor inovatoare ale artei contemporane.


Cei prezenți vor avea parte de o experiență unică, deoarece vor interacționa cu secvențe de arhivă din istoria scurtmetrajului românesc printr-o  aplicație mobilă realizată special pentru această instalație de către echipa Augmented Space Agency.

Expoziția va fi deschisă până în data de 31 iulie și poate fi vizitată între orele 10:00 - 20:00, biletul de intrare fiind 5 lei.


Întâlnirea cu realizatorii proiectului și publicul larg este programată pentru ora 18.00, tot în Sala Arcadia. Printre invitații care vor răspunde întrebărilor sunt: Ciprian Făcăeru, designer de experiențe în realitatea augmentată și virtuală, asistent de cercetare în cadrul centrului Cinetic UNATC și director creativ al  Augmented Space Agency și Sabina Baciu, project coordinator & event manager ShortsUP. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

De la ora 19.00, în Sala Mare a Centrului Cultural Reduta, publicul cinefil va viziona trei scurtmetraje digitalizate în cadrul Proiectului ,,Scurtă istorie a scurtmetrajului românesc (1890 - 2000)’’„Scene de familie (sau în Familia Ressel) (1916)„Orașul nu doarme niciodată” (1949, Jean Mihail),  „La mere” (1955, Manole Marcus, Iulian Mihu). Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.


Filmele propun spectatorilor să se întoarcă în timp și să descopere nu doar ,,uzina de filme românești”, Bucureștiul pe timp de noapte, ci și iubirea dintre doi tineri îndrăgostiți care trăiesc la sat. În rolul Aniuței, tânăra îndrăgostită, din filmul „La mere”, ce urmează a fi prezentat la Centrul Cultural Reduta, în 23 iulie, de la ora 19.00, a debutat la numai 20 de ani, actrița Silvia Popovici, născută în localitatea Fundata, județul Brașov.