Descrierea proiectului
Obiectivul proiectului:
- promovarea turismului şi a moştenirii locale intangibile.
- atragerea atenţiei asupra valorii, diversităţii, caracteristicilor comune ale destinaţiilor turistice europene şi promovarea acelor destinaţii în care obiectivele de creştere economică se întrepătrund cu sustenabilitatea socială, culturală şi de mediu a turismului în aceste zone.
Culoarul turistic Prejmer – Teliu - Budila - Vama Buzăului se află în inima României şi reprezintă o filă a istoriei Transilvaniei care îmbogăţeşte, prin natura locurilor, mirificul peisaj al acestui ţinut.
Culoarul de trecere din Transilvania în Ţara Românească străbate valea de-a lungul căreia se află cele patru localităţi, Vama Buzăului fiind odinioară punctul de trecere între cele două regiuni. De-a lungul secolelor, locuitorii zonei au creat peisajul actual în deplină armonie cu natura. Resursele naturale sunt într-adevăr un element de unicitate şi originalitate a coridorului, cuprinzând zona de câmpie a Prejmerului, colinele domoale de la Teliu şi Budila, ajungând la vârful Munţilor Ciucaş în Vama Buzăului şi culminând cu aria protejată „Mlaştinile mezo-eutrofe de la Prejmer” şi Rezervaţia de Zimbri „Valea Zimbrilor” de la Vama Buzăului. Alături de aceste frumuseţi, tradiţiile şi obiceiurile neschimbate de secole, meşteşugurile şi produsele tradiţionale din micuţele ferme ţărăneşti, precum şi stilul de viaţă al localnicilor constituie o atracţie turistică atât pentru cei din România, cât şi pentru exploratorii de noi modalităţi de viaţă din străinătate.
Ţinutul a fost şi este un exemplu de multiculturalitate prin co-existenţa de sute de ani a românilor, maghiarilor şi saşilor.