Descriere
Obiectivul principal: organizarea unei conferințe cu tematică europeană în cadrul căreia a fost promovat județul Brașov. În acest context s-a urmărit de asemenea iniţierea de contacte cu potenţiali viitori parteneri – euro-regiuni, investitori, finanţatori, instituţii implicate în dezvoltarea durabilă – interesaţi de potenţialul şi oportunităţile de dezvoltare ale judetului.
Comunitatea europeană este o sursă continuă de cunoaştere şi înţelegere a diversităţii practicilor şi modelelor statelor şi regiunilor sale membre. Pornind de la această idee, conferinţa a prezentat oportunitatea de a dezbate pe marginea a două tematici contrastante și complementare în același timp: caracterul multicultural al Uniunii Europene şi cetăţenia europeană precum și dezvoltarea durabilă şi turismul.
Braşovul este primul judeţ din România care s-a prezentat în faţa Uniunii Europene cu tot ce are mai atractiv. Conferinţa „Modele de dezvoltare comunitară în noile state membre ale UE“, care a avut loc la Comitetul Regiunilor în capitala Belgiei, reprezintă primul eveniment de acest gen pe care un judeţ din România îl organizează pentru a se promova şi a atrage investitori.
În cadrul conferinței au fost dezbătute dimensiunile europene și românești a doi factori care construiesc profilul județului Brașov : interculturalismul și dezvoltarea durabilă. Evenimentul a inclus și o expoziție de fotografii rare cu tema : « Interculturalitate – un proiect al unei comunități de succes” combinând ipostaze ale trecutului cu proiectele prezentului din județul Brașov începând cu anul 1880 și până în prezent.
La eveniment au participat peste 120 de invitaţi români şi străini. Evenimentul s-a bucurat de prezenta Comisarului European pentru Multilingvism, domnul Ludovic Orban; Excelentei Sale, Ambasadorul Romaniei in Regatul Belgiei, domnul Ion Jinga; primului cosmonaut român şi actual director al Oficiului Român de Ştiinţă şi Tehnologie pe lângă Uniunea Europeană, domnul Dumitru Prunariu; directorului lucrărilor consultative al Comitetului Regiunilor, domnul Lucio Gusseti; reprezentantului autorităţilor administrative din Holstebro, Danemarca, domnul Henning Gjelerod; directorul reprezentanţei Land-ului Brandenburg pe lângă Uniunea Europeană, domnul Marcus Wenig precum și altor personalități.
În urma prezentărilor pe care delegaţia braşoveană le-a avut la Bruxelles, s-au purtat discuţii de asociere cu patru parteneri internaţionali interesaţi să investească în diferite proiecte legate de Braşov: Germania, Polonia, Italia şi Spania.