Descrierea proiectului
Proiectul Rezervaţia Naturală ”Valea Zimbrilor” iniţiat de Consiliul Judeţean Braşov în parteneriat cu Comuna Vama Buzăului, Comuna Prejmer și Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov este menit sa dea un impuls dezvoltării turistice locale, prin caracterul de unicitate pe care îl are în zonă această atracţie. Rezervația Naturală “Valea Zimbrilor” este o arie protejată cu statut de rezervație naturală, înființată în anul 2008, având ca obiective prioritare de management conservarea speciei zimbru printr-o serie de acțiuni de educație ecologică și conștientizare publică în rândul populației. Se urmărește de asemenea dezvoltarea durabilă a comunității locale printr-o serie de acțiuni privind protejarea identității moștenirii naturale, spirituale și culturale a zonei (Țara Buzaielor), a gospodăririi durabile a pădurilor, conservării peisajului și tradițiilor locale și încurajării turismului bazat pe aceste valori. Rezervaţia de la Vama Buzăului este cea de-a patra din România după cele de la Vânători-Neamţ, Haţeg-Silvuţ şi Neaga-Bucşani.
Rezervaţia Naturală „Valea Zimbrilor” Vama Buzăului are în prezent 23 exemplare: 5 zimbri (Bison Bonassus) au fost primiți în anul 2008 (2 din Austria, 2 din Elvetia și 1 din Italia) iar alte 5 exemplare în anul 2009 din Franța, restul născându-se în rezervație. Pe lângă zimbri în rezervație se mai găsesc 3 cerbi și două ciute – o excelentă atracție pentru cei mici.
Rezervația are o suprafață de 100 ha din care 80 ha pădure și 20 ha pășune.
Asociația face demersuri pentru extinderea împrejmuirii rezervaţiei pe cele 80 ha de pădure pentru a veni în sprijinul programului de reintroducere a zimbrilor în mediul natural sălbatic și pentru a include rezervaţia în reţeaua europeană a rezervaţiilor naturale asigurând astfel dezvoltarea activităţilor rezervaţiei precum şi promovarea zonei. Se dorește de asemenea construirea unui centru de vizitare, informare și schimb de bune practici pentru regiunea Carpatica. Prin acest centru se dorește asigurarea infrastructurii necesare desfăşurării unor actiuni de instruire teoretică și practică despre conservarea naturii și a zimbrului, asigurarea creșterii numărului de vizitatori şi crearea unor facilități de petrecere a timpului liber într-un mod plăcut (amenajare spații de joacă copii, amenajare locuri popas, observatoare, realizarea unor activități educative – gen lecții practice în teren cu ajutorul unor ghizi specializați).