Descrierea proiectului
Obiectivul proiectului: promovarea zonei Rupea-Cohalm, a patrimoniului său cultural, a tradiţiilor de muzică şi dans, creşterea vizibilităţii zonei ca şi destinaţie culturală autentică şi reprezentativă pentru creaţia culturală românească, precum şi facilitarea integrării patrimoniului cultural al zonei în circuitele internaţionale, culturale şi/sau turistice.
Proiectul a urmărit asigurarea unei accesibilitati crescute a publicului străin şi a operatorilor culturali şi turistici la informaţia culturală legată de zona Rupea-Cohalm, precum şi o mai bună cunoaştere a tradiţiilor culturale româneşti de către publicul străin, prin realizarea şi distribuirea de materiale de promovare ale creaţiilor culturale din zonă (brosuri, pliante, afişe, DVD-uri, banner) şi prin crearea unui site-web www.rupea-cohalm.ro
Evenimentul constă într-un weekend de activități culturale tradiționale în 3 locații diferite din Brandenburg: Plessa, Grossraeschen și Klaistow. Locațiile de desfășurare propuse sunt unele inedite: Centrala Termoelectrică dezafectată de la Plessa transformată de germani în centru cultural și “terasele IBA” din Grossraeschen, o fostă mină transformată acum în zonă de agrement și expoziție de arhitectură.
Programul a cuprins o expoziție de imagini și obiecte tradiționale, demonstrații de țesut și tors, dansuri și cântece tradiționale. Punctul culminant l-a reprezentat punerea în scenă a unei nunți tradiționale ca la Rupea de către 44 de artiști amatori rupeni ai Ansamblului Cohalmul al Casei de Cultură din Rupea.
În Grossraeschen ansamblul Cohalmul a reiterat o adunare tradițională/ Șezătoare prin care au prezentat obiceiul românesc străvechi care avea loc în serile de duminică și în timpul căruia femeile în vârstă veneau cu fetele pentru a demonstra calitățile de a țese, de a toarce și de a cânta.
În cadrul proiectului Rupea – Cohalm “Creație și identitate culturală românească” a fost lansat un site de promovare culturală www.rupea-cohalm.ro, conceput ca un portal de promovare a culturii din orașul Rupea și a celor 8 comune: Bunești, Cața, Homorod, Hoghiz, Jibert, Racoș, Ticuș și Ungra. Portalul prezintă oamenii, cultura, tradițiile și resursele naturale din această zonă în limbile română, engleză și germană.