PROMOTING TERRITORIAL STRATEGIES FOR SUSTAINABLE MOBILITY THROUGH GREEN ENERGY PROSUMER HUBS
PROIECTUL PROMOTER - ÎNTÂLNIRI CU STAKEHOLDERII LOCALI
Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov, în calitate de partener care reprezintă România în proiectul PROMOTER și Consiliul Județean Brașov, în calitate de partener asociat, fiind Autoritatea Deținătoare a Politicii Publice – Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov 2012 – 2030, au organizat 2 întâlniri cu stakeholderii locali în data de 23 mai 2024 și în data de 12 august 2024.
În data de 23 mai, a avut loc cea de-a doua întâlnire organizată în cadrul proiectului, scopul mesei rotunde fiind acela de a prezenta bunele practici care au făcut obiectul primelor două vizite de studiu la partenerii din Finlanda și Portugalia și agenda următoarei vizite de studiu din Letonia (iulie 2024). Totodată, în cadrul acestei întâlniri se vor analiza și bunele practici care vor fi prezentate în luna Septembrie, la vizita de studiu care va fi organizată în Bystrice, Cehia. De asemenea, au avut loc primele discuții cu privire la organizarea vizitei de studiu care se va desfășura în România, Brașov, în perioada 8 – 10 Octombrie 2024.
Cea de-a treia întâlnire cu stakeholderii locali a avut loc în 12 august, la sediul ADDJB. Principalul obiectiv al întâlnirii a fost acela de a discuta cu privire la agenda vizitei de studiu din Romania. Totodată, a fost prezentată agenda finală a vizitei de studiu din Cehia, precum și concluziile vizitei din Letonia. Reprezentantul Spitalului de Obstetrică și Ginecologie, care s-a deplasat în Letonia, a prezentat perspectiva asupra lecțiilor învățate cu prilejul acestui schimb de experiență.
𝐎𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐏𝐑𝐎𝐌𝐎𝐓𝐄𝐑 este de a promova o mobilitate urbană neutră din punct de vedere climatic, contribuind la comunități mai verzi și cu un nivel crescut al calității vieții.
Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, ADDJB, ca de altfel fiecare partener implicat în implementarea proiectului, va adresa un instrument de politică publică, respectiv Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov 2021 – 2030, care va suferi un proces de actualizare a secțiunilor care vizează domeniile mai sus amintite.
#PROMOTER#sustainmobility#greenenergy#innovation#sustainability#environment#joinustogrow
Alte două vizite de studiu au avut loc în lunile aprilie și iulie 2024, în Jyväskylä, Finlanda, respectiv Rezekne, Letonia.
Vizita de studiu – Central Finland – 16 – 18 aprilie 2024
La această întâlnire au fost prezenți membrii echipelor celor 10 parteneri și stakeholderi reprezentativi. Din România a participat echipa PP10 - ADDJB, iar ca stakeholderi locali RATBv, Consiliul Județean Brașov și Universitatea Transilvania Brașov, prin Facultatea de Design de Produs si Mediu.
În timpul vizitei de studiu, care a fost găzduită de Consiliul Regional al Finlandei Centrale, participanții au vizitat unitatea de producție de biogas din Mustankorkea, au aflat mai multe despre Centrul de Cercetare – Dezvoltare E-trucks și conversia camioanelor diesel în camioane electrice, precum și despre bunele practici în domeniul transportului public, pentru a contribui la diminuarea progresivă a emisiilor de dioxid de carbon până la atingerea neutralității emisiilor în regiune.
Cea de-a doua zi a fost dedicată vizitării zonei Kangas, o fosta Fabrică de hârtie, închisă inițial, dar care a fost reproiectată ca zonă durabilă și care, în prezent, contribuie la neutralitatea zonei din punct de vedere al emisiilor de carbon.
În cea de-a treia zi au fost organizate mese de lucru, câte una pentru fiecare Bună Practică identificată, iar impresiile și întrebările rezultate au fost raportate într-o sesiune comună, încheind astfel vizita de studiu.
Vizita de studiu – Rezekne – 9 – 11 iulie 2024
Cea de-a treia vizită de studiu a avut loc în Letonia, una dintre Țările Baltice, în perioada 9 – 11 Iulie 2024, reunind cei 11 parteneri ai proiectului. Pe agendă au fost două obiective – mobilitatea verde și energie verde. Municipalitatea din Rezekne a asigurat schimbul de experiențe la nivel interregional despre cum se monitorizează într-un mod eficient consumul de energie în clădirile publice și cum se folosesc datele obținute pentru fundamentarea deciziilor viitoare, obținând astfel un management eficient al clădirilor publice. Partenerii au descoperit beneficiile proiectelor implementate în domeniul energiilor regenerabile sau al transportului public și au evaluat în ce măsură bunele practici ar putea avea impact, ar putea fi relevante și transferate în teritoriile reprezentate în acest proiect.
A fost vizitat și Olympic Centre Rēzekne, un complex sportiv multifuncțional, dotat cu teren de fotbal și bazin de înot la exterior, sală de sport modulară și patinoar la interior, considerat un exemplu de bună practică în autosuficiența energetică. Prin sistemul de cogenerare instalat, volumul de căldură produs de compresoarele patinoarului este folosit pentru a încălzi bazinul de înot de la exterior.
Stakeholderii care au însoțit echipa de proiect a ADDJB au reprezentat Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Dr. I. A. Sbarcea Brașov și Primăria Municipiului Brașov.
Prima vizită de studiu – SINTRA, PORTUGALIA
La începutul acestei luni (4-6 martie) a avut loc în Sintra, Portugalia, prima vizită de studiu, organizată în cadrul proiectului PROMOTER, de către partenerul IrRADIARE Science for Evaluation, împreună cu Municipalitatea din Sintra. La această întâlnire au fost prezenți membrii echipelor celor 10 parteneri și stakeholderi locali reprezentativi.
Din România a participat echipa PP10 -ADDJB, iar ca stakeholderi locali Asociația Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov și Agenţia pentru Managementul Energiei şi Protecţia Mediului Braşov (ABMEE).
Prima zi a început cu prezentarea „Planului de ecologizare a Sintrei”, o strategie municipală, care urmărește crearea unei rețele de spații verzi în Sintra. Prin acest plan se promovează biodiversitatea în mediul urban, restabilirea conexiunii între populație și natură, prin crearea unor “refugii naturale ecologice”, creșterea calității vieții, reducerea poluării și protejarea împotriva inundațiilor.
De asemenea, grație prezentării cu titlul „Cadru de mobilitate socială inter-modală în Sintra”, au fost evidențiate diferitele instrumente care au fost utilizate în zona metropolitană Lisabona în vederea îmbunătățirii mobilității urbane. Astfel, a fost introdus un abonament unic lunar de călătorie în zona metropolitană , care a reprezentat o reducere substanțială a prețului comparativ cu prețurile care au fost practicate anterior, corelat cu îmbunătățirea flotei de autobuze și reconfigurarea rutelor de transport, astfel încât toate serviciile să fie furnizate sub aceeași umbrelă.
Seria de prezentări s-a încheiat cu proiectul “I4Efficiency”, care se concentrează pe promovarea eficienței în serviciile de logistică din zona urbană, care includ operațiuni ca livrarea și colectarea de bunuri, procesare de deșeuri, servicii de curierat sau implementarea de instrumente de măsurare a consumului de utilități.
A doua zi a fost una mai dinamică și a presupus descoperirea anumitor zone ale municipalității Sintra, cum ar fi cartierul Tabaqueira, pista de biciclete – “Atlantic-Green-Blue Cycle path (Queluz-Belas)” sau a Muzeului “Apei și deșeurilor” în urma unei călătorii cu tramvaiul.
Vizita din cartierul Tabaqueira a arătat participanților modul de regenerare a acestui mare areal, care și-a legat dezvoltarea de aplicarea bunelor practici de mediu și dezvoltare industrială. Cu acest prilej, în cadrul proiectului “SMILE (Sintra Motion and Innovation for Low Emissions)”, a fost prezentat parteneriatul care a promovat activități de eficiență energetică, mobilitate, economie circulară și de implicare a comunității. Principalul punct de atracție a fost prezentarea demersului de constituire a unei comunități de energie regenerabilă în acest cartier.
Următorul obiectiv al zilei a fost Proiectul “Atlantic-Green-Blue Cycle path (Queluz-Belas)”, prin intermediul căruia au fost implementate o serie de acțiuni care au avut ca scop promovarea îmbunătățirii calității apei care traversează zona și a afluenților săi, precum și asigurarea controlului debitelor de apă, cu accent pe siguranța populației și a bunurilor din zonă, care prezintă risc de inundații. De asemenea, se asigură un acces mai facil pentru populație la natură și patrimoniu, prin crearea unor spații verzi și a unor trasee de mobilitate urbană de-a lungul cursurilor de apă.
Cea de-a treia zi a fost dedicată discuțiilor și concluziilor cu privire la bunele practici prezentate și beneficiilor vizitei de studiu și intervențiilor partenerilor. Astfel, echipa ADDJB a făcut o scurtă prezentare a uneia dintre bunele practici care au fost documentate și vor fi vizitate în Romania, în timp ce partenerii din Finlanda, din orașul Jyvaskyla, și Letonia, din municipalitatea Rezenke, au prezentat agenda celei de-a doua vizite de studiu, respectiv bunele practici pe care le vom vizita în Letonia în luna iulie a acestui an.
Întâlnire cu stakeholderii locali
Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov, în calitate de partener care reprezintă România în proiectul PROMOTER și Consiliul Județean Brașov, în calitate de partener asociat, fiind Autoritatea Deținătoare a Politicii Publice – Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov 2012 – 2030, au organizat zilele acestea o masă rotundă a stakeholderilor locali vizați de proiect.
Scopul principal al întâlnirii a fost Identificarea de bune practici la nivelul județului Brașov, prezentarea intereselor și a nevoilor de know-how ale participanților, dar și prezentarea propunerilor inițiale de bune practici transmise din partea Consiliului Regional al Finlandei Centrale.
Echipa de proiect a prezentat participanților criteriile de alegere a acelor bune practice de la care se așteaptă să sprijine procesul de inovare și de modificare a politicilor și măsurilor, răspunzând resurselor umane, financiare sau altor oportunități pe termen scurt și lung. Bunele practici vor fi parte a unei colecții de bune practici validate de experți în politici publice desemnați de Programul INTERREG.
De asemenea, au fost prezentate primele potențiale bune practici identificate în județul Brașov în urma analizei situației actuale, iar stakeholderii participanți au menționat alte potențiale exemple, urmând să revină către ADDJB cu o descriere mai detaliată a acestora.
Ce poate fi o bună practică?
O metodologie, un proiect, un proces sau o tehnică care se încadrează la unul dintre domeniile programului: Cercetare & Inovare, Competitivitate economică, Economie cu emisii scăzute de carbon, Mediu și utilizarea eficientă a resurselor.
Criterii calificare pentru o buă practică:
-> Dovedită un succes în atingerea obiectivelor, rezultate tangibile
-> Potențial de învățare și sursă de inspirație pentru alte regiuni
La întâlnire au participat reprezentanții instituțiilor locale relevante care pot influența succesul și sustenabilitatea proiectului:(Universitatea Transilvania, Agenția Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov, Aeroportul Internațional Brașov- Ghimbav, Asociația Orașe Energie în România, Agenția pentru Managementul Energiei și Protecției Mediului, RATBV SA, Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie "D.r. IA Sbarcea" Brasov, Primaria Municipiului Brasov, Consiliul Judetean Brasov).
Obiectivul proiectului PROMOTER este de a promova o mobilitate urbană neutră din punct de vedere climatic, contribuind la comunități mai verzi și cu un nivel crescut al calității vieții.
Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, ADDJB, ca de altfel fiecare partener implicat în implementarea proiectului, va adresa un instrument de politică publică, respectiv Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov 2021 – 2030, care va suferi un proces de actualizare a secțiunilor care vizează domeniile mai sus amintite.
Proiectul PROMOTER se implementează în perioada martie 2023 – februarie 2027.
În prima etapă a proiectului:
-> se va face o analiză a situației actuale la nivelul județului Brașov, se vor identifica barierele care împiedică o mobilitate urbană neutră și oportunitățile existente pentru crearea de hub-uri care să producă energie la nivel local (ce poate fi utilizată în beneficiul transportului local).
-> se vor organiza mese rotunde cu stakeholderi relevanți (care vor participa și la vizitele de studiu), care vor oferi sprijin în etapa de identificare a bunelor practici, de punere în aplicare a măsurilor stabilite în planul de acțiune.
-> se vor identifica exemple de bune practici în domeniu (documentate, dovedite de succes) din județul Brașov care pot fi împărtășite cu partenerii în proiect.
-> se vor efectua vizite de studiu în regiunea fiecărui partener, unde vor fi prezentate exemplele de bune practici.
-> în urma vizitelor de studiu, vor exista sesiuni de tutoring – prin intermediul cărora se urmărește transferarea și adaptarea bunelor practici între parteneri – importing partners si tutoring partners.
-> formularea modificării de politică publică capabilă să reducă sau să elimine decalajele între situația existentă și scenariile vizate prin valorificarea experiențelor care s-a demonstrat că sunt de succes.
Acele bune practici care au fost “importate” de fiecare partener se așteaptă să sprijine procesul de inovare și de modificare a politicilor și măsurilor, răspunzând resurselor umane, financiare sau altor oportunități pe termen scurt și lung.
Seminar tematic cu privire la strategiile locale pentru construirea Comunităților de Energie Regenerabilă
În data de 29 iunie, La Museo di Storia Naturale del Mediterraneo - Provincia di Livorno, a avut loc seminarul tematic cu privire la strategiile locale pentru construirea Comunităților de Energie Regenerabilă. Partenerii au audiat experți publici, privați sau din mediul universitar, care au abordat într-o manieră complexă provocările Comunităților de Energie Regenerabilă.
„Impactul comunităților energetice nu este doar unul economic, nu este doar despre sustenabilitate și modernizare, ci poate avea și o valoare socială semnificativă în regiune, într-o lume în care este tot mai important să ținem cont de categoriile defavorizate și de protejarea mediului înconjurător.” – declarația aparține președintelui Provinciei Livorno, Sandra Scarpellini.
Obiectivul proiectului PROMOTER este de a promova o mobilitate urbană neutră din punct de vedere climatic, contribuind la comunități mai verzi și cu un nivel crescut al calității vieții.
Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, ADDJB, ca de altfel fiecare partener implicat în implementarea proiectului, va adresa un instrument de politică publică, respectiv Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov 2021 – 2030, care va suferi un proces de actualizare a secțiunilor care vizează domeniile mai sus amintite.
Lansarea Proiectului PROMOTER
Lansarea Proiectului PROMOTER, finanțat prin programul Interreg-Europe, a avut loc în Italia, în data de 28 iunie 2023. În proiect sunt implicați 10 parteneri internaționali, iar lider de proiect este Provincia Livorno, Italia.
Partenerul care reprezintă România este Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov, iar Consiliul Județean Brașov participă în calitate partener asociat, fiind Autoritatea Deținătoare a Politicii Publice – Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov 2012 – 2030.
Cei 10 parteneri au avut ocazia de a se cunoaște cu prilejul conferinței de lansare, coordonatorii locali au făcut o prezentare pe scurt a organizației, a experienței anterioare în proiecte de cooperare, precum și a situației actuale în regiunea din care provin, din punct de vedere al mobilității urbane, al comunităților de energie regenerabilă/hub-urilor energetice.
PROMoting TERritorial strategies for sustainable mobility through green energy prosumer hubs
Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov (ADDJB), în calitate de partener, implementează proiectul PROMOTER (PROMoting TERritorial strategies for sustainable mobility through green energy prosumer hubs), finanțat prin programul INTERREG EUROPE, Apelul 1.
Proiectul se implementează în perioada martie 2023 – februarie 2027.
Obiectivul proiectului PROMOTER este de a promova o mobilitate urbană neutră din punct de vedere climatic, contribuind la comunități mai verzi și cu un nivel crescut al calității vieții.
Pentru a genera aceste schimbări, proiectul promovează hub-urile care dețin infrastructura pentru a produce energie verde la nivel local, în paralel cu promovarea utilizării autovehiculelor electrice, sprijinind, astfel, un transport sustenabil.
Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, ADDJB, ca de altfel fiecare partener implicat în implementarea proiectului, va adresa un instrument de politică publică, respectiv Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov 2021 – 2030, care va suferi un proces de actualizare a secțiunilor care vizează domeniile mai sus amintite.
Parteneriatul este format din Provincia Livorno (lider de proiect), Municipalitatea Rezenke (Letonia), Consiliul Regional Finlanda Centrală (Finlanda), AG MOBIL – O (Belgia), Centrul de Inovare DEX (Cehia), Federația de municipalități din Regiunea Murcia (Spania), Municipalitatea din Sintra (Portugalia), Agenția de Inovare Regională Transdanubiană Sud (Ungaria), Orașul Bystrice (Cehia), ADDJB și 4 autorități publice asociate (în calitate de deținătoare ale politicilor publice care vor fi îmbunătățite prin proiect), respectiv Orașul Oostende, Cabinetul Primului ministru din Ungaria, Ministerul Regional de Dezvoltare și Infrastructură din Regiunea Murcia și Consiliul Județean Brașov.
Prin următorul link puteți accesa Newsletter PROMOTER.
Prin următorul link puteți accesa Prezentarea pe scurt a proiectului_EN .