Descrierea proiectului
Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov, cu sprijinul experţilor în planificare din Landul Brandenburg-Germania a început în anul 2007 demersul de planificare strategică a județului Brașov, realizând documentul "Conceptul de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov".
Proiectul “Strategia de dezvoltare a județului Brașov - orizonturi 2010 - 2020 - 2030" continuă acest demers de planificare, având ca obiectiv realizarea în judeţului Braşov a unui cadru instituţional propice implementării politicilor publice. Documentul “Strategia de dezvoltare a județului Brașov - orizonturi 2010 - 2020 - 2030" a fost aprobat de Plenul Consiliului Județean în noiembrie 2010.
Prin acest document de planificare, ADDJB a propus administraţiei judeţene o concepţie trans-sectorială relevantă din punct de vedere teritorial pentru viitoarele demersuri de dezvoltare durabilă menite să creeze bunăstare în judeţul Braşov. Astfel, a fost creată baza necesară pentru parcurgerea paşilor următori în demersul planificării strategice la nivel de judeţ – determinarea viitoarelor linii directoare de dezvoltare, elaborarea unei strategii judeţene cu obiective clare şi măsurabile şi conceperea unui plan de acţiuni concrete care să ducă la îndeplinirea obiectivelor strategice propuse.
Scopul proiectului a fost de a realiza strategia de dezvoltare a judeţului Braşov operaţională şi acceptată de către toţi actorii sociali. Au fost identificate direcţiile de acţiune, obiective de dezvoltare clare şi măsurabile, s-au prioritizat şi implementat soluţii pentru nevoile sociale, economice şi de mediu cu care se confruntă comunitatea actuală, respectând principiul dezvoltării durabile. Prin analize, dezbateri şi cursuri de formare, proiectul contribuie la imbunătăţirea şi eficientizarea cadrului instituţional de luare a deciziilor în administraţia braşoveană. Principalul rezultat al proiectului a fost realizarea documentului strategic de planificare „Strategia de dezvoltare a judetului Brasov-orizonturi 2010-2020-2030” prin consultarea si acordul actorilor implicati in dezvoltare. De asemenea, a fost elaborată si ”Metodologia de implementare a strategiilor”, ca un instrument facil de lucru folosit în operaţionalizarea şi punerea în practică a strategiei. Tot în cadrul proiectului s-au efectuat cursuri de formare şi iniţiere în managementul de proiect, planificare strategică, urbanism şi amenajarea teritoriului şi dezvoltare locală de care au beneficiat 30 de angajaţi din administratia publică locală.
După finalizare, în perioada 20-23 septembrie 2010, Strategia a fost prezentată şi supusă dezbaterilor cu ocazia consultărilor publice organizate în municipiile Braşov şi Făgăraş şi oraşul Rupea.