„RACOS - Responsabilitate, Acces, Cooperare, Oportunități și Susținere”
Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov a implementat în perioada 15.09.2021 - 30.04.2024, în calitate de lider de parteneriat, proiectul „RACOS - Responsabilitate, Acces, Cooperare, Oportunități și Susținere” cod proiect PN4066 alături de Asociația Îngrijire ACASĂ, Asociația de Servicii Sociale SCUT și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov.
Proiectul a beneficiat de un grant în valoare de 5.499.072.12 lei (1.112.948,69 euro) oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală pentru implementarea unor măsuri integrate de dezvoltare locală comunitară, în vederea sporirii calității vieții și creșterii accesului la servicii complexe sociale, medicale, educaționale, de ocupare și locative dezvoltate prin proiect pentru 550 persoane provenite din familii vulnerabile și copii rămași ”singuri acasă” din comuna Racoș, în paralel cu responsabilizarea, sensibilizarea și conștientizarea cu privire la importanța sprijinirii grupurilor vulnerabile din comunitate, a reprezentanților instituțiilor locale și persoanelor aparținând populației majoritare din comuna Racoș.
Obiectivele specifice ale proiectului:
1. Facilitarea organizării unei echipe multidisciplinare de intervenție comunitară capabilă să dezvolte un sistem de servicii și facilități complexe și integrate, care să implice principalele grupuri țintă formate din 550 de persoane (280 copii, 90 de tineri și 180 de adulți, părinți/tutori) și persoane inactive/șomere din familii defavorizate din localitățile Racoșul de Jos și Mateiaș, în două sau mai multe tipuri de activități, de la educație nonformală la servicii socio-medicale, de la medierea ocupării la servicii de îmbunătățire a condițiilor de locuit.
2. Facilitarea conștientizării și sensibilizării la problematica nediscriminării și egalității a 470 de elevi, 30 cadre didactice din școlile din comuna Racoș, 180 angajați ai companiilor din comuna Racoș și persoane din comunitatea majoritară, prin organizarea unor sesiuni de informare, concursuri, excursii și competiții de proiecte.
3. Responsabilizarea a 15 angajați aparținând personalului din instituțiile publice cu atribuții în incluziunea socială a persoanelor defavorizate din comuna Racoș, în a se implica coerent și eficient în intervenții sociale complexe, prin implicarea lor în sesiuni de instruire multidisciplinare care să le ofere informații punctuale și coerente asupra celor mai eficiente modalități de intervenție socială.
La finalul proiectului au fost obținute următoarele rezultate cantitative și calitative:
1 Centru multifuncțional de sănătate, igienă și educație înființat în satul Racoșul de Jos, compus din:
- 1 Sală activități medicale – dotată cu echipamente medicale performante (de ex. ecograf mobil, electrocardiograf mobil, analizor corporal etc.)
- 1 Sală activități educaționale - dotată cu mobilier și echipamente specifice derulării activităților educaționale cu copii, tineri și adulți
- 1 Sală de spălatorie în care au fost puse la dispoziția comunității 4 mașini de spălat și 3 uscătoare profesionale
- 3 cabine de duș dotate cu mobilier specific
2 spații în incinta Căminului cultural din Mateiaș amenajate și dotate pentru furnizarea de servicii socio-medicale membrilor comunității vulnerabile din sat
peste 250 anchete sociale ale gospodăriilor din comunitatea vulnerabilă din comuna Racoș realizate
723 persoane membre ale grupului țintă al proiectului (copii, tineri și adulți) au fost implicate în activități de:
- educație remedială pentru copiii care au frecventat școala din Racoș (ateliere pentru elevii din clasele primare și ateliere de limba română și matematică pentru elevii de gimnaziu)
- educație nonformală pentru copii, tineri și adulți (ateliere pentru dezvoltarea abilităților motorii și motricității fine și dezvoltarea vocabularului prin lectură, poezii, povești pentru copii de 3 – 6 ani, ateliere de dezvoltare personală și autocunoaștere și dezvoltarea inteligenței emoționale pentru copii de peste 7 ani și tineri de 5 -24 ani, ateliere de dezvoltare abilități parentale, dezvoltare personală și autocunoaștere și Șezătoarea părinților” - ateliere de croșetat, pictură, cusut, etc., pentru tineri și adulți ai comunității
- evaluare și consiliere psihologică individuală sau de grup pentru copii, tineri și adulți
- medierea ocupării (evaluări psihoaptitudinale cu teste specializate, consiliere vocațională și traininguri pentru facilitarea integrării pe piața muncii pentru 88 de tineri și 243 adulți
- servicii socio-medicale (consultații, monitorizare și screeningul sănătății, teste medicale, mediere sanitară și consiliere socială în vederea depășirii situațiilor vulnerabile)
- sesiuni de combaterea discriminării, adresată inclusiv membrilor grupului țintă secundar
concursuri artistice cu mesaje de sensibilizare și combatere a discriminării și 5 excursii organizate la București (Muzeul Antipa și Palatul Parlamentului, Sinaia (castelul Peleș), Sibiu (Porumbacu de jos – Povestea Calendarului), Bran (Vila Bran) și Odorheiul Secuiesc (Mini Transilvania Park) pentru 171 copiii din comunitatea vulnerabilă din comuna Racoș care au frecventat școala și au fost implicați în activitățile proiectului
4 proiecte comunitare implementare în care elevi ai Școlii Gimnaziale Samuul Bethlen din comuna Racoș, coordonați de cadre didactice, s-au implicat voluntar în crearea unor spații destinate educației nonformale, literaturii și culturii, recreerii, sportului și protecției mediului înconjurător.
235 familii din comunitate, ai căror membri au participat activ la activitățile proiectului, recompensate cu bunuri, echipamente și produse pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit:
- 144 sobe, aragazuri și frigidere
- 155 pachete cu produse de uz caznic pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit (pilote, lenjerii pat, prosoape, seturi veselă etc.)
- 235 pachete de produse de curățenie pentru gosodărie (vopsea lavabilă, detergent ș.a.)
- 500 pachete de igienă (săpun, gel duș, pastă dinți, periuțe dinți ș.a.)
Informații suplimentare se pot obține de la Agenția de Dezvoltare Durabilă a județului Brașov, str. Institutului, nr. 35, Brașov, tel. +4 0268/47.05.05; +4 0268/47.05.06. fax. +4 0268/47.05.04, e-mail: contact@addjb.ro (Igor Cojocaru – Responsabil comunicare ) sau de pe pagina web www.addjb.ro
Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor Norvegiene 2014-2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului.
Pentru informaţii oficiale despre Granturile SEE sau Norvegiene, accesaţi www.eeagrants.ro;
www.frds.ro
Working together for a green, competitive and inclusive Europe